U Kongu se ponovo širi virus ebole, SZO uputila tim epidemiologa

 U Kongu se ponovo širi virus ebole, SZO uputila tim epidemiologa

Foto: Pixabay

Virus ebole ponovo se širi na istoku Demokratske Republike Kongo gdje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti i tri mjeseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

„Virus ebole se ponovo pojavio na istoku DRK-a“, rekao je kongoanski ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju.

Potvrdio je da je žena umrla 3. februara u okolini Biene, na istoku zemlje, te da je analiza uzorka krvi pokazala da je bila pozitivna na virus ebole.

Afrički ured WHO-a u saopštenju navodi da u selu Biena epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu te da je otkriveno 70 kontakata umrle.

Ovaj novi slučaj prijavljen je nakon što je 18. novembra prošle godine službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti, prensoi Klix.ba. 

Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. oktobra 2020. godine.

Ministar zdravstva u nedjelju nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole, ali je sredinom novembra upozorio da u Kongu postoji „stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole”.

Virus ebole, koji je 1976. otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kojemu je bio i kongoanski profesor Muyembe, prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje. S čovjeka na čovjeka se prenosi tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su temperatura, povraćanje, krvarenje i dijareja.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još