UIKS: Od 1. do 18. decembra potvrđena infekcija koronavirusom kod 58 osoba

 UIKS: Od 1. do 18. decembra potvrđena infekcija koronavirusom kod 58 osoba

Foto: FOS Media

Institut za javno zdravlje, od samog početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, pojačano prati epidemiološku situaciju u svim ustanovama kolektivnog smještaja, uključujući i UIKS.

Od avgusta mjeseca, IJZCG je u CZKPZB registrovao pojavu sporadičnih slučajeva obolijevanja od COVID-19 među osuđenim licima koja su smještena u UIKS-u.

„Trenutno povećanje broja oboljelih i grupisanje slučajeva registruje se od 1. decembra. Od tada je, zaključno sa 18. decembrom, testirano 98 osuđenih lica. Od tog broja, laboratorijski je potvrđena infekcija novim koronavirusom kod 58 osoba“, saopšteno je iz IJZ.

U skladu sa usvojenim protokolom za postupanje sa oboljelima i njihovim kontaktima, u kojem je posebna pažnja posvećena ustanovama kolektivnog smještaja, svakodnevno se sprovode uzorkovanja i laboratorijska testiranja oboljelih, njihovih kontakata, ali i svih drugih članova kolektiva koji prijave pojavu simptoma.

„Institutu za javno zdravlje je 18. decembra dostavljena zvanična informacija da je u UIKS-u trenutno 17 zaposlenih pozitivno na koronavirus, dok je još 9 službenika u samoizolaciji zbog kontakta koji su označeni kao rizični sa labortorijski potvrđenim slučajevima infekcije. Broj aktivnih slučajeva infekcije se svakodnevno mijenja u zavisnosti od dinamike registrovanja novih i oporavka postojećih inficiranih osoba“, dodaje se u saopštenju.

Tim epidemiologa Instituta za javno zdravlje je u svakodnevnoj komunikaciji sa upravom i medicinskim osobljem UIKS-a, u sklopu kontinuiranog epidemiološkog nadzora i testiranja na COVID-19, a sve sa ciljem suzbijanja trenutnog i budućeg obolijevanja. Takođe, napominjemo da zdravstvena služba UIKS-a kontaktira sa Institutom za javno zdravlje uvijek kada se donese odluka da je potrebna određena intervencija iz domena naše nadležnosti.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još