UNICEF: Crnogorske vlasti su odgovorne za suzbijanje nasilja

 UNICEF: Crnogorske vlasti su odgovorne za suzbijanje nasilja

Foto: Ilustracija

UNICEF je duboko zabrinut zbog nedavnih medijskih izvještaja o seksualnom zlostavljanju djece u Crnoj Gori i poziva nadležne institucije da pod hitno preduzmu akcije radi sprečavanja i suzbijanja nasilja nad djecom.

“Ćutanje nije opcija. Crnogorske vlasti su odgovorne za sprečavanje i sprovođenje politike nulte tolerancije prema seksualnom zlostavljanju i iskorišćavanju djece”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Oni su podsjetili da se potpisivanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja (Lanzarot konvencija) Crna Gora obavezala da svakom djetetu pruži punu zaštitu od seksualnog nasilja.

„UNICEF podržava policiju, sudstvo, zdravstveni, obrazovni i sistem dječje i socijalne zaštite, kao i djecu, porodice i lokalne zajednice da bolje sprečavaju i odgovaraju na nasilje nad djecom. UNICEF je spreman da podrži Crnu Goru da pod hitno uspostavi usluge podrške žrtvama i registar počinilaca seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece. Takođe, od ključnog je značaja mijenjanje društvenih normi kako bi se razbio tabu i kultura ćutanja o seksualnom nasilju nad djecom. Svaki građanin može doprinijeti ovom procesu izgradnje kulture nulte tolerancije na nasilje nad djecom“, poručuju iz UNICEF-a. 

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još