Unija pomoraca Crne Gore: Pomorci da imaju prioritet prilikom vakcinisanja

 Unija pomoraca Crne Gore: Pomorci da imaju prioritet prilikom vakcinisanja

Izvor: Unija pomoraca Crne Gore

Crnogorski pomorci, kojih je oko 6.000 na stranim kompanijama, trebalo bi da imaju prioritet prilikom vakcinacije protiv korona-virusa, saopšteno je nakon sjednice UO Unije pomoraca Crne Gore.

“Tema je bila i definisanje stavova vezanih za nabavku i opredijeljivanje određenog broja vakcina protiv virusa COVID-19 pomorcima, u skladu sa saznanjima da će određene pomorske kompanije sasvim izvjesno tražiti vakcinu kao obaveznu za ukrcaj na brod, odnosno smjenu posade. Takođe, u Evropskoj Uniji se pokrenulo pitanje potrebe izdavanja potvrde nakon obavezne vakcinacije za sve one koji namjeravaju putovati (tzv. COVID pasoš). Ove razloge i eventualne posljedice moramo predstaviti Institutu za javno zdravlje kako bi blagovremeno mogli i reagovati”, saopšteno je iz Unije.

Razgovaralo se i o mogućnosti usaglašavanja ljekarskih pregleda sa industrijskim standardima, kao i o mogućnosti nostrifikacije ljekarskih uvjerenja a što bi u mnogome olakšalo našim pomorcima koji zbog situacije sa COVID-19 nisu u stanju doći u Crnu Goru na ljekarski pregled. O sledećim koracima članstvo će biti pravovremeno obavješteno.

Jedna od tema bila je i mogućnosti pokretanja zajedničke inicijative Unije sa srodnim organizacijama ka Notarskoj komori Crne Gore.

“Naime, naši pomorci sve češće nailaze na nemogućnost realizacije namjere da sa broda, uslijed nepredviđenih okolnosti nastalih kod kuće, posredstvom Zapovjednika ovlaste nekog od svojih bližnjih da u njihovo ime regulišu aktivnosti za vrijeme njihovog odsustva. Ovaj problem je naročito izražen u notarskim kancelarijama središnje ili sjeverne regije CG, gdje notari nemaju dovoljno sluha za pomorce, i ne vode se običajnim pravom da Zapovjednik može biti posrednik pri izdavanju ovlaštenja odnosno garant vjerodostojnosti izjave, saopšteno je iz  Unije pomoraca Crne Gore.

Izvor: Boka News

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još