Virus mjesecima odlaže operacije na srcu

 Virus mjesecima odlaže operacije na srcu

Foto: FOS Media

U Crnoj Gori je juče od posledica virusa korona preminulo još osam osoba, a iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Danu su kazali da se bez zastoja obavljaju svi hirurški zahvati, osim u slučaju najzahtjevnijih kod kardiovaskularnih oboljenja.

Iz KCCG su na pitanja povodom informacije da pacijenti koji su preležali kovid dugo čekaju na zahvate, pojasnili da se ovi zahvati na osnovu procjene rizika prolongiraju na dva ili više mjeseci.

Iz Kliničkog ističu i da su svi pacijenti bez obzira na kardiohiruršku patologiju, u toku preoperativne pripreme podvrgnuti ispitivanju u kontekstu dijagnostike kovida.

“U slučaju da je pacijent čekajući operaciju istovremeno zaražen koronom, neophodno je procijeniti stepen infekcije i težinu komorbiditeta izazvanog virusom. Na osnovu dijagnostičko-kliničkih nalaza i procjene multidisciplinarnog konzilijuma određuje se stepen benefita i rizika od sprovođenja operativnog tretmana. Operacija na srcu je u ovom kontekstu apsolutno uslovljena kliničkom slikom, oblikom i težinom kovid infekcije, tako da se termin operacije može prolongirati i duže od par mjeseci. Bez obzira na bilo koje pridruženo i suštinsko stanje kliničke slike, svaki operativni zahvat se izvodi uz prethodno formalno-pravni pristanak pacijenta na operaciju kome je prethodno veoma jasno objašnjeno stanje njegovog oboljenja, zahvat koji će biti sproveden, kao i potencijalne komplikacije procedure”, navode iz KCCG.

Na Poliklinici Kliničkog centra pregledi se obavljaju redovno.

“Uglavnom su nadoknađeni svi zaostali pregledi koji su bi li zakazani u periodu kada je bio obustavljen redovan rad, osim za ambulante koje su i inače bile najopterećenije, a to su: kardiološka ambulanta i kabinet za osteodezintometriju (DEH-a), pri čemu i tokom perioda kada je rad poliklinike bio obustavljen, niti jedan hitni pacijent nije čekao na pregled, već su pregledi izvođeni odmah”, navode iz KCCG.

Slična je, dodaju, situacija i sa pacijentima koji trenutno nijesu hitni, ali bi odlaganje zdravstvene usluge kasnije moglo ugroziti njihovo zdravstveno stanje.

“Ovakav rad se ostvaruje zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti i profesionalizmu svih zaposlenih u KCCG, jer su medicinski radnici maksimalno opterećeni ne samo redovnim obavezama, već i u radu u kovid odjeljenjima KCCG. Moramo naglasiti da i pored trenutne epidemiološke situacije nijedan hitan pacijent nije bio uskraćen za zdravstvenu uslugu”, kazali su iz KCCG.

Iz KCCG navode da se u potpunosti obavljaju svi operativni programi bez izuzetaka i ograničenja i u punom kapacitetu.

“Organizacija plana i programa operativnih tretmana, kako hitnih tako i elektivnih, sprovodi se bez zastoja u svim oblastima hirurgije, pri čemu se dinamika konstantno koriguje u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama odgovarajućih stručnih tijela”, pojasnili su iz KCCG.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još