Wineroom – klikom do vinarije!

 Wineroom – klikom do vinarije!

Foto: Logo/Privatna arhiva

NVO Molekul je organizacija sa teritorije Danilovgrada, sastavljena od mladih ljudi, okupljenih oko želje da zajedničkim radom i idejama doprinesu unapređenju društvenog ambijenta na način što će svoj rad i energiju usmjeriti ka očuvanju životne sredine i promociji održivog razvoja i turizma.

Upravo jedna od aktivnosti koja je pokrenuta iz ove nevladine organizacije, jeste Wineroom – klikom do vinarije, za Portal Danilovgrad objašnjava Dušan Šćepanović, jedan od idejnih tvoraca ovog projekta.

“Riječ je o elektronskoj platformi koja će imati za cilj da na brz, jednostavan i lak način, poveže ljubitelje vina sa vinarijama. Sa razvojem ove platforme, želja je da se doprinese unapređenju razvoja vinskog turizma u Crnoj Gori i regionu, na način što će malim porodičnim vinarijama biti pružena mogućnost da putem navedene platforme promovišu svoje vinarije i ostvare kontakt sa potencijalnim korisnicima. Vjerujemo da su turistima i te kako interesantne lokalne priče i tradicionalni oblici proizvodnje vina. Na ovaj način, razvojem platforme, ne samo da će ljubitelji vina biti u prilici da se upoznaju sa ponudom naših vinarija, već će nakon posjete, moći da saznaju mnogo o kulturi i običajima mjesta iz kojega potiču te vinarije, da se upoznaju sa gastronomskom ponudom, a takođe će imati priliku da se i bliže upoznaju sa svim posebnostima koje ta mjesta nude“, navodi Šćepanović.

Foto: Privatna arhiva

Članovi NVO Molekul, Dušan Šćepanović i Glorija Vukićević, imali su priliku da ovu ideju predstave na programu „Startup Activator“, koji je realizovan od strane M:tel digitalne fabrike, a u sa radnji sa partnerima NVO Digitalizuj.me i ICT Hub, dok je pokrovitelj programa bilo Ministarstvo nauke Crne Gore.

“Program „Startup Activator“ predstavljao je intezivni šestomjesečni predakceleracijski program, koji se sastojao iz dva dijela: idejacije i validacije. Kao učesnici programa imali smo mogućnost da kroz predavanja i mentorske sesije, koje su vodili brojni istaknuti pojedinici iz regionalne start up zajednice, steknemo saznanja o velikom broju pojedinostima koje se tiču uspješnog vođenja start up-a. Na samom kraju programa organizovan je i Demo dan, na kome smo, koristeći pritom sva znanja i vještine koje smo stekli tokom navedenog programa, predstavili svoje ideje pred stručnim žirijem, koji su činili predstavnici partnera koji su implementirali program „Startup Activator“, a čiji je predsjednik bila ministrarka nauke dr Sanja Damjanović. Upravo je ideja Wineroom pobrala sve simpatije žirija i dobila pozitivne kritike na račun prezentovanja iste, što je za rezultat imalo osvajanje prvog mjesta“, ističe naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Za osvojeno prvo mjesto, mladi Danilovgrađani nagrađeni su sa 3000 €, namijenjenim za dalje razvijanje start up ideje.

“Važno je napomenuti da tim aktivno radi na razvoju platforme koja će biti uskoro lansirana, nakon što prođe sve neophodne faze testiranja. Do tada, svi zainteresovani mogu da prate razvoj ove ideje putem zvaničnih društvenih mreža, a takođe mogu i da posjete landing stranicu www.wineroom.me na kojoj se nalaze ankete namijenjene ljubiteljima vina i vinarijama, čijim se popunjavanjem doprinosi boljem sagledavanju aktuelne situacije u vinskom turizmu, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu“, objašnjava Šćepanović za Portal Danilovgrad.

Za razvoj našeg grada izuzetno je važno da što više ljudi pomogne u realizaciji ovog i njemu sličnih projekata, pa Šćepanović, za kraj našeg razgovora, koristi priliku da mlade ljude pozove da učestvuju u kreiranju naše budućnosti.

Takođe, s obzirom da je riječ o relativno novoj nevladinoj organizaciji koja postoji nešto više od godinu dana, pomoć u ljudstvu je i te kako potrebna, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane koji žele da svojim idejama i radom doprinesu razvoju društva, da nas kontaktiraju putem društvenih mreža kako bi se informisali o svim dataljima koji se tiču učlanjenja u NVO Molekul.“

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja