“Za napredak Zagarča“ distribuirao poklon pakete najugroženijima

 “Za napredak Zagarča“ distribuirao poklon pakete najugroženijima

Foto: Privatna arhiva

U okviru druge po redu manifestacije „Dani divljeg šipka”, Nevladino udruženje ,,Za napredak Zagarča”, 26. novembra 2020. organizovalo je otkupni dan poljoprivrednih proizvoda od prošlogodišnjih izlagača. Veliko interesovanje prošlogodišnjih izlagača rezultiralo je otkupom preko 500 litara domaćeg soka od šipka i preko 100kg voćnih džemova.

“Mišljenja smo da je ove godine postignuto dosta, da smo uvidjeli dodatne aspekte, prije svega mislim na humanitarne, koje manifestacija treba da ima. Ove godine smo uspjeli da održimo manifestaciju, da obezbijedimo mogućnost plasmana lokalnih domaćih proizvoda od strane proizvođača i da iste darujemo onim katergorijama društva koje su posebno osjetljive, ne samo sada u stanju epidemiološkog rizika, već uvijek’’, za portal Danilovgrad, kazala je Ivana Janković Mijanović iz udruženja za napredak Zagarča.

Umjesto organizacije sajma, ove godine otkupljeni proizvodi su raspoređeni u poklon pakete koji sadrže otkupljene proizvode kao i donacije prijatelja manifestacije. 

‘’Imajući u vidu epidemiološke mjere, mi smo poklon pakete  uručili predstavnicima oragnizacija koje su dalje distribuirale proizvode korisnicima. Nadamo se da im je bilo korisno i ukusno’’, navodi Janković Mijanović.

Paketi su uručeni Crvenom krstu Danilovgrad,  štićenicima Doma za stare “Duga” u Danilovgradu i JU Zavodu ,,Komanski most”. Takođe, 16. decembra poklon cegeri sa domaćim proizvodima podijeljeni su geronto domaćicama u saradnji sa Crvenim krstom iz Danilovgrada. Ove godine donirana je i finansijska podrška seoskoj Osnovnoj školi ,,BlažoMraković” u Donjem Zagarču.

Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnja manifestacija ima i ekološki karakter, poklon paketi su spakovani u ručno rađene cegere koji imaju za cilj podizanje ekološke svijesti i doprinos očuvanju životne sredine.

Naša sagovornica ističe da je ekološka osviješćenosti pitanje svakog pojedinca, te da svi treba da doprinosimo očuvanju životne sredine.

‘’Te mikro radnje su sitne na individualnom nivou, ali multuplikovani efekat sume mikro radnji svih nas u velikoj mjeri dugoročno može dati značajan doprinos kolektivnom ekološki osvješćenom pristupu cijelog društva. Upravo je to urađeno od strane NVO “Za napredak Zagarča”ove godine, tačnije mi smo odlučili da od potrošnog materijala za pakovanje kafe izradimo cegere. Dakle, koristili smo već postojeći materijal, tako da se može reći da su ovi cegeri od recikliranog materijala, zatim uposlili smo krojače koji su na izradi cegera stvorili dodatnu vrijednost, prodajom svakog cegera doprinosimo da svaki kupac koristi taj ceger umjesto plastične kese duži vremenski period. Dakle to je mali korak, ali lančani efekat istog je značajan i daleko veći. Pored toga ovaj projekat je krajnje kreativan, a po mom mišljenju ovi cegeri su zanimljiv modni dodatak. Na veliko iznenađenje svi cegeri su se kroz desetak dana prodali, tako da smo počeli da radimo još istih. Moram istaći da su naši kupci više žene u odnosu na muškarce, da li to znači da su žene više osvješćene u ovom pogledu, ne znam. Jedno je sigurno žene pokazuju veće interesovanje za kupovinu istih. Kako ste ranije informisali, jedno od prodajnih mjesta je ženski frizerski salon “Cascadia” gdje su klijenti žene, a na tom prodajnom mjestu svi cegeri su najbrže rasprodati’’, kazala je Janković Mijanović.

Foto: Privatna arhiva

Humanitarni karakter ovogodišnje manifestacije podstaknut je epidemiološkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori uz posebno uvažavanje najugroženijih slojeva stanovništva.

Cilj manifestacije je podsticanje tradicionalne proizvodnje soka od divljeg šipka od strane domaćih poljoprivrednih proizvođačima, kao i pružanje motivacije proizvodnji tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda koji su karakteristični za danilovgradsku regiju u narednom periodu.

‘’Planiramo da organizujemo događaje umjetničkog karaktera u Zagarču, kroz neki vid umjetničke kolonije gdje planiramo da učesnici budu smješteni kod lokalnog stanovništva tokom trajanja kolonije i da se rade slike i skuplputue sa motivima šipka. Takav vid događaja bi podsticao umjetničku afirmaciju, zatim bolju uključenost lokalnog stanovništva u naše aktivnosti, jer bi oni mogli da dobiju sredstva ukoliko udome umjetnike za vrijeme trajanja umjetničke kolonije, a pored toga afirmacija sela, seoskog života, prirode i turističkog potencijala sela. Još jedan projekat je u početnoj fazi razvoja, tačnije odnosi se na mala infrastrukturna ulaganja gdje planiramo  da plato ispred mjesne zajednice pretvorimo u „Zagarčku pjacu“ kako bi u narednom periodu postojalo mjesto gdje poljoprivredni i drugi proizvođači iz Zagarča i regije mogu da prodaju svoje proizvode, Zagrački pazarni dan postao redovna mjesečna praksa. Za kraj, definitivno možete očekivati naredne godine, treće po redu, sada već tradicionalne Dane divljeg šipka Zagarač 2021 koji ce takođe imati ekonomsko razvojnu i socijalnu komponentu’’, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Svi zainteresovani Zagačani, Danilovgrađani i ostala crnogorska populacija mogu se priključiti ovom udruženju.

“Postoji više načina, mogu nas kontaktirati ukoliko žele finansijski da podrže naše aktivnosti, mogu se prijaviti za izlaganje svojih proizvoda na narednim Danima divljeg šipka 2021, mogu promovisati vrijednosti koje dijelimo posebno u pogledu zaštite životne sredine. Svi zainteresovani ljudi su dobrodošli da se učlane u našu NVO-u i pomognu u daljim projektima“, za kraj našeg razgovora, ističe Janković Mijanović.

Tekst o Danima divljeg šipka 2020 možete pročitati na sljedećem linku: https://portaldanilovgrad.me/odrzana-manifestacija-dani-divljeg-sipka-slijedi-distribucija-poklon-paketa/

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još