O umjetnosti, kulturi i pandemiji

 O umjetnosti, kulturi i pandemiji

Scena iz predstave „Antigona“

redstava „Antigona 2.0“ prikazana je ju;e u okviru virtuelnog foruma o mladima i klimi na Mediteranu „Joves Meditarrània Clima 2020“, u organizaciji Skupštine građana Mediterana (FACM) iz Valensije, a jedan od glavnih aktera Filip Ćuković bio je i učesnik Foruma, prenosi Pobjeda.

Osim Ćukovića, na forumu su govorili i mladi iz Alžira, Napulja, Sarajeva, Velensije, Nadora i Rima. Cilj foruma je da pokaže kako su umjetnost i kultura pomogle u izolaciji izazvanoj pandemijom. Forum okuplja mlade predstavnike projekata koje je podržao FACM, gdje se umjetnost, istraživanje i kultura koriste kao alati otpora građana u klimatskim, ekonomskim, socijalnim i sanitarnim vanrednim situacijama.

Predstava „Anigona 2.0“ nastala je u režiji profesora književnosti Miroslava Minića, a osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst 1. Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“. Jedna od okosnice predstave, kako je ranije Minić kazao za Pobjedu, je istina za kojom traga mladić sa iskustvom vršnjačkog nasilja, djevojka koja priča o položaju žena, mladić pod pritiskom okruženja i drugi.

– Pitanje slobode u osnovi je svih ovih priča i očigledno jedno od onih koje jednako muči čovjeka u svakoj životnoj dobi. Zbog toga ovo je tekst koji su stvorili srednjoškolci, ali poruka koju nosi nije namijenjena samo srednjoškolcima. Vjerujemo da će posebno pozvati na razmišljanje ljude sa bogatim životnim iskustvom, odnosno stariju publiku – kazao je on.

Predstava je premijeru imala 9. septembra, u KIC-u „Budo Tomović“ u okviru FIAT-a, a do sada je izvedena i na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat i u Centru za kulturu Danilovgrad. Snimak predstave „Antigona 2.0“ prikazan je u oktobru u Gradskom centru za mlade Algiros u Valensiji u okviru Međunarodnog festivala Mostra Viva del Mediterrani. Predstava je nastala u produkciji Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada i kruga ACM Montenegro sa glumačkom ekipom – učenicima, koju čine Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Savo Šćepanović, Irena Kandić i Miloš Smolović.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još