Najbolje televizijske serije u 2020. godini

 Najbolje televizijske serije u 2020. godini

Foto: economist.com

“Better Call Saul”

Iako je jako teško izvesti predradnju za “Breaking Bad”, jednu od najslavnijih televizijskih serija, nedavna serija “Better Call Saul” je uspjela u tome.

Peta sezona ponudila je veći dio najbolje franšize u glumi, režiji i pisanju, istovremeno pronalazeći način da produbi priče koje je ispričao njen prethodnik. Sa “Better Call Saul”, maestri Vince Gilligan i Peter Gould napravili su seriju koja može da se takmiči sa najboljim šemama basnoslovnog Heisenberga i Slippin’ Jimmya.

“The Crown”

Četvrta sezona raskošne drame Netflixa o vladavini kraljice Elizabete II bila je najbolja dosad. Peter Morgan, kreator serije, imao je ubjedljiv materijal za rad: premijera Margaret Thatcher i njeni sukobi sa kraljicom, atentat na lorda Louisa Mountbattena od strane IPA-e i, naravno, buran brak princa Charlesa i princeze Dijane Spencer.

Ipak, Gillian Anderson kao Thatcher i Emma Corin kao princeza od Velsa – učinili su da taj materijal oživi. U stvari, “The Crown” je bila toliko ubjedljiva serija da su obožavaoci pokojne princeze preplavili društvene mreže osudom princa Charlesa.

Oliver Dowden, britanski sekretar za kulturu, zatražio je od Netflixa da jasno stavi do znanja da su prikazani događaji izmišljeni.

“The Great”

Tony McNamara, koscenarista “The Favourite”, stvorio je još jednu duhovitu, drsku dramu na evropskom dvoru, ovog puta u imperijalnoj Rusiji.”The Great” je priča o Katarini II koja se udaje, a zatim planira da ubije monstruoznog, ali i vrlo smiješnog, Petra III.

Elle Fanning je šarmantna i ubjedljiva kao idealistkinja koju realnost neprestano budi, dok Nicholas Hoult ima slasno nečuvenu ulogu. Osvježavajuće raznolike glumačke korice i varalice ispunjavaju zabavni teren.

Serija takođe izgleda prelijepo, ali njena najveća snaga je u tome što likovi žive, dišu, zabavljaju se, umjesto zagušljivih istorijskih ličnosti koje pričaju isječenim rečenicama. Gospodin McNamara se malo osvrnuo na činjenice ali gledaoci su zahvalni na netačnostima.

“LoveCraft Country”

Kad je Misha Grin napravila adaptaciju romana Matta Ruffa za HBO, rekla je “ovo bi moglo da bude nešto potpuno novo na TV-u”. Atticus Freeman, ratni veteran i ljubitelj fantastike, kreće u potragu za svojim nestalim ocem uz pomoć svog ujaka Georgea i prijatelja Letitia.

Dok su afroamerikanci putovali širom Amerike pedesetih godina, njihovi životi bili su ugroženi od strane rasista iz malih gradova kao i natprirodnih sila.

Ubrzo otkrivaju širu zavjeru koja uključuje društvo i drevnu čaroliju.”Lovecraft Country” se istakao po novom otkriću naučne fantastike, horora i fantastičnih trolova, kao i po smjeloj dramatizaciji stvarnih istorijskih događaja poput masakra u Tulsi 1921. i Korejskog rata.

“I May Destroy You”

Michaela Coel je napisala, režirala i glumila u ovoj seriji, koja je postala jedna od najoriginalnijih i najprovokativnijih drama na televiziji.

Glumila je Arabelu, spisateljicu koja se nedavno proslavila zbog svoje “Hronike jednog prekomjernog milenijuma”, knjige stvorene od Twitter objava.

Dok joj se približava krajnji rok za sljedeći projekat, ona pravi pauzu kako bi izasla sa jednim prijateljem: sljedećeg jutra shvata da je drogirana i seksualno napadnuta.”I May Destroy You” istražuje temu pristanka kroz živote mladih u velikom gradu. Pored mraka postoje radosni prikazi prijateljstva i zabave.

“The Last Dance”

Kako je Covid-19 zaustavio profesionalni sport, ESPN je ubrzo popunio emitovanje dokumentarnim serijalom sa deset epizoda o legendarnom heroju NBA-e, Michaelu Jordanu.

Dok je Jordan pričao o svojoj posljednjoj sezoni sa Chicago Bullsima – sve vrijeme pijuckajući tekilu i pušeći cigaru- podsjećao je obožavatelje na svoj šarm, dominantnu ličnost i nezaustavljivu potrebu za pobjedom. Ali nakon penzionisanja, Jordan i dalje stvara osjećaj lične lige i još uvijek je na vrhu svoje igre.

The Mandalorian”

Prva sezona ove televizijske serije “Star Warsa” nije se našla na prošlogodišnjoj listi ali je dobila nominaciju za Emmi za izvanredne serije. Ovo postignuće je lični potpis za Disney +, kao i za Boba Igera, bivšeg Disney-og izvršnog direktora.

”Black Panter” je 2018. godine bio drugi film sa najvećom zaradom na svijetu i postao prvi strip film koji je postao najbolji film na dodjeli Oskara.”The Mandalorian” je pokazao da se Disney komercijalna i kritička dominacija može prevesti i na male ekrane.

U drugoj sezoni,”The Mandalorian” je udario hiperpogon svjetlosne brzine. Redovno nudi zabavu više od bilo kog drugog televizijskog programa.

“Mrs America”

Sedamdesetih godina feministkinje su predložile amandman na ustav Sjedinjenih država koji je obećavao da “jednakost prava neće biti uskraćena za oba pola”. Odobrili su ga Predstavnički dom i Senat ali je bila potrebna ratifikacija 38 država kako bi bio ugrađen u ustav.

”Mrs America” prikazuje dramatizovane suprotstavljene strane sa Gloriom Steinmen, Bellom Abzug, Betty Friedan i Shirley Chisholm koje su zastupale prava žena i koalicijom domaćica na čelu sa Phyllis Schlafly. Mnogo Schlafly-ovih političkih metoda i danas se koristi.

“Normal people”

Roman Sally Rooney je fantastična ljubavna priča između mladića i djevojke. Postavke su sumorne i veći dio knjige fokusira se na misli i osjećanja Marianne i Connella.

Seksi scene su ovu seriju učinile mega popularnom, što je jako teško snimiti pa su producenti tražili pomoć koordinatora za intimnost. Ipak, mini serija koju je gospođa Rooney pomogla napisati, predstavlja dirljiv prikaz mlade ljubavi. Paul Mescal kao Connell bio je izvanredan.

“The Queen’s Gambit”

Mjesec dana nakon izlaska “The Queen’s Gambit”, globalne web pretrage za “šah” su se udvostručile, eBay upiti za šahovske setove porasli su za 250%, a dnevne registracije na Chess.com premašile su 100.000 – rekord svih vremena.

Sedmočasovna drama o ženskom čudotvornom šahu može se činiti malo vjerovatnim temeljem za oživljavanje igre u 21. vijeku, ali opet porast interesovanja upoređen je s onim koji je uslijedio nakon meča između Bobby Fischera i Borisa Spaskkya 1972. godine.”The Queen’s Gambit” odražava vještinu pisanja, izvođenja, scenografije i monataže.

“Schitt’s Creek”

Ova serija je bila najveći pobjednik na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Emmy, trijumfujući u svim glavnim kategorijama komedije. Bila je to velika čast za posljednju sezonu.

Porodica Rose na početku serije predstavlja nepodnošljive snobove koji su, nakon što ih je partner pravario, primorani da se presele. Svoj šestosezonski trijumf završavaju kao ljubazniji i pažljiviji ljudi.

“This Country”

Kerry i njen rođak Kurtan – glume ih brat i sestra iz stvarnog života, Daisy May Cooper i Charlie Cooper – mladi su, bez novca, bez društvenog života i bez romatičnih veza.

Zaglavljeni na selu, svoje vrijeme posvećuju špijuniranju komšija. U posljednjoj sezoni, odnos Kerry i njenog rođaka sa ljubaznim lokalnim vikarom bio je posebno dobro prikazan.

“ZeroZeroZero”

Vođena zapanjujućom izvedbom Andree Riseborough, serija je pronašla način da obogati dobro utabani narko žanr. Iako se serija dotakla priča o višegeneracijskim mafijaškim klanovima, finansiranju terorizma na Bliskom istoku, korupciji američke brodarske industrije i eskalirajućem nasilju meksičkih kartela i dalje je ukorijenjena u ličnim previranjima, ambicijama i strahu.

Ali nije ni čudo jer je zasnovana na djelima Roberta Saviano, koji je pod policijskom zaštitom već 15 godina i čiji su radovi na zločinačkom sindikatu Camora inspirisali hit seriju “Gomorrah”.

Izvor: Lola Magazin

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još